What are you looking for?

kampus

victorian warehouses transformed into new homes

Kampus, by developers Henry Boot Developments and Capital & Centric, is a vibrant new residential garden community close to Manchester’s famous Canal Street and minutes from Piccadilly Station.

The development comprises a number of new and refurbished old buildings to consolidate the rich built heritage of the area and make a significant contribution to its public realm, with a new central garden space and a village hall for events and community groups.

As part of Kampus, shedkm has repurposed two beautiful Grade II Listed Victorian shipping warehouses. After decades of dereliction Minshull and Minto & Turner have been adapted to provide much needed city centre housing for rent.

Client:

Henry Boot Developments + Capital & Centric

Location:

Manchester

Size:

  • 6,964m2

Contract value:

£9.7 million (Minshull Warehouse)

Status:

Complete

Awards:

Won: 2021 Property Award, 2020 Golden Pineapple
Shortlisted: 2022 AJ Retrofit and Housing Design Award

transformed warehouses for the industrial revolution textile trade

The buildings are considered to be an important element in understanding the early phases of trading warehouse development of the centre of Manchester, and Manchester’s success as a trading city during the Victorian era. Viewed as an important part of Manchester’s former trading and shipping history, they are inextricably linked to the adjacent Rochdale Canal.

listed buildings sensitively renovated into loft style apartments with commercial space to the lower levels to activate the public realm

We have sensitively restored the warehouses to preserve the best of their historic features such as the original cast iron columns and brickwork, whilst creating 58 contemporary loft style apartments with access to a range of on-site community amenities including gym, yoga studio, and cinema. As much as possible of the original fabric, structure and features (such as hoists, external escape stairs and machinery) has been retained and restored, celebrating the industrial heritage of the mills from entrance to apartment. A new cloister element within Minto & Turner activates the inner face of the buildings to give apartments dual aspect views, with planted steel window boxes which echo the garden spaces below. A minimal material palette showcases the red brick, cast iron and exposed timber synonymous with Manchester’s built heritage.

Internally apartments celebrate an industrial aesthetic with exposed brickwork and timber floorboards and high quality kitchens designed as an ‘object within a space’.

The scheme was developed in close consultation with stakeholders and user groups. Lighting, signage and circulation strategies have been developed to enhance a feeling of community cohesion, to respond sensitively to the Listed buildings and create a strong identity for the wider development.

a vibrant ‘garden neighbourhood’

In line with the client’s ambitions to create a diverse and accessible new neighbourhood with a mix of uses, our approach has focussed on increased connectivity across the site, with active frontages to buildings wherever possible, and a clear sense of placemaking which is pedestrian-friendly and which effectively delineates public and privates spaces.

restoration of one of manchester’s last remaining cobbled streets

Our project reinstates Little David Street, a charming cobbled street closed off for decades, which runs between the two buildings. The street has been opened up again to the public as a lively new thoroughfare with bars, cafes, shops and restaurants.

upgrades to thermal performance and reduced demolition works tackle sustainability

Minshull and Minto & Turner are linked to a site-wide Energy Centre with a Combined Heat and Power (CHP) system. Structural elements to the new centralised residential core within Minshull House have been designed to thread through the original structural elements in a strategy to minimise demolition works. The recladding of the key garden-facing elevation offered an opportunity to upgrade the thermal performance of the building and tie both buildings in to the materiality of the wider scheme through the use of profiled aluminium cladding.