What are you looking for?

private houses

one-off private homes that stand the test of time

Over the years, shedkm has designed a number of bespoke homes, often for existing developer clients, where we have gone on to collaborate more personally, and support them in the various evolving circumstances of their lives. These projects will often address themes in our wider work – the relationships between old and new, sensitive landscape settings and historic constraints – but allow us to test and refine our ideas at a scale that throws details, geometry, materials, light and landscape into sharp focus.

Single houses can present as many design challenges as larger schemes. The conundrum of how to merge modernism with a sense of home, is something we have been exploring since our award-winning House for an Art Lover in 2015. Each of the individual examples below demonstrates an honesty towards both materials and context, with large expanses of glass which invite nature into the home and provide views out. Mindful of the importance of well-being, we have always ensured that daylight and nature are maximised within our projects and, post-pandemic, we continue to focus on this aspect, designing homes and gardens holistically from the outset.

Awards:


Rockmount

Won: 2013 RIBA Regional Award
Shortlisted: 2013 RIBA Manser Medal

House for an Art Lover
Won: 2015 RIBA Regional Award

Oak Farm
Won: 2005 RIBA Regional and Roses Design Awards
Shortlisted: 2005 RIBA Manser Medal

churchside

Churchside sits in a pretty, leafy, historic Cambridgeshire Village, reputedly the site of England’s oldest inn. Our client very much wanted to stay in the community but realised there were very limited options for any kind of modernist home. Churchside replaces an existing bungalow and sits adjacent a listed 13th Century Church, which meant extensive local consultation and engagement with Historic England to refine our proposals for a life-time modern home enjoying exceptional views.

rockmount

Rockmount was designed for a family with four children, who wanted a home which would support an outdoor lifestyle and had a strong connection to the sea. The site is one of the most spectacular on the Wirral peninsula, nestled near the top of Caldy Hill, overlooking the Dee estuary and the north Wales mountains. Spaces are arranged to allow long views along both axes, constantly connecting the family with the surrounding landscape. Walls and level changes merge the geometry of the house with the gardens to blend into the Caldy Hill landscape. A carefully chosen materials palette echoes the local geology.

house for an art lover

This house was conceived as a simple two-storey villa placed in the centre of a flat, rectangular site, surrounded by mature trees. The ground floor spaces are defined by a series of interconnecting white painted brick walls with full height glazing between. The plan of the house and arrangement of these walls, divides the garden into four quadrants, each with a different theme. Internally spaces are arranged around a bright and airy gallery space, accommodating the owner’s love of art.

house north west

On a beautiful leafy site outside Manchester, we have created a new-build house for a growing family. The house, for a client who loves gardens, consists of a steel framed, glass box and features lots of flexible open space. Sliding glazed partitions blur the distinctions between indoor and outdoor spaces to seamlessly connect the house to its environment.

oak farm

Grade II Listed Oak Farm, along with its threshing barn and stables have been transformed to create a community of five homes linked by a communal courtyard. Referencing their historic context, the houses have been designed to read as a group of small scale buildings and pavilions linked by a series of landscape armatures. The restoration process stripped away crude 18th and 19th century alterations and extensions allowing the original gabled farmhouse to be read clearly alongside the new interventions.

corbin house

Corbin House in Derbyshire was an early example of a Paragraph 79 planning consent which allows for a new build project in a sensitive context if it is of outstanding or exceptional quality. Located on the former grounds of the neighbouring Georgian Park Hill mansion, the house is designed as a modern take on the English country house and responds to its rich context through orientation and sensitive use of materials. This low-lying composition of stone walls, planted roofs and floor to ceiling glass elevations is set seamlessly within the landscape.

cottage on a lake

For a client with a new young family, we converted a 1950s thatched-roof house, formerly a tennis pavilion, on a lakeside site in Surrey. Cottage on a Lake is a contemporary and environmentally-responsive new home which includes a separate studio building and extension, to maximise living space with minimum intervention on a greenbelt site as well as maximising views out to the surrounding landscape.